Selasa, 10 Jun 2014

black papper kambing (atau daging apa2 jee laa nk masak cm tu...janji halal knn.. ;)

Assalamualaikum wbt...
smt mlmmmm..
mcmm dh ngantukk knn...
soooo..
tak yah laa citer pjng2
letih tgn jee nk taip kn..
tggk jee laa gamboo..
pakar2 it..pakar2 ekonomi..
mesti pandai menilai
biacara2 pada gamboo knn..
kataa..
biarkn gamboo berbicaraa..
soo ..
berbual2 laa ngan gamboo tuu..
jgn ckp..
berbual jee ngan gamboo
:P


bersihkan dagingg..
potong lawan urat2 dia..
biarkan kering tapis biar air dia kuar..
mak ckpp..
klu nk cpt empukk..masa cm nii..
kita letak gula sikit..
dan ratakan pada daging tuu
dgn cara ramas2kn ajee..
biar air dia kuarr..
lat berapa minit dlm 30 minitt..tos cm tuu..
dan boleh goreng knn..
sampai air pada daging2 tu kering dlm kuali..
pastu toskan lagi..letak tepii..
sementara tu..
boleh laa sediakan bahan2 yg lain..

yg ni..haliaa..bawang putihh..bawang besoooo dann
lada banglaa ijooo
potong2 jee ..
soooonang bai tuuu
kannnn..
;)

 pastuu..soss2 dia pulakk
sos tiram..kicap manis/masin ( janji kicap yg ada kat umahh tuu)
sos lada hitam..
serbuk lada hitam..
(klu ada yg bijik2 tu~ tumbuk2 kan jgn halus2 sgt eaa..)
garam dan gulaa..
(yg tu tak sempat nk amek gamboo pulakkk...sooooweee..)

 yg nii pulakk
air tepung jagungg..
agak2 sendiri laa yee..
klu nk bayk kuah..
banyak laa air diaa..
tepung jagung tuu..
tuk pekat kn dia jeee..


mula2 tumiskan bahan2 potong2 tadi tuu
pastu masukkan..sos2 tu semuaa..
pastuu
masukkan daging tuu
pastuu..ratakan..
biarkan ia mesra dlm 3 minit..kacau kasi rata
pastuu..bubuh laa gula dn garam
perasakan manis & masin dia
ikut tekak masing
pastuu..
tuangkan dgn air tepung jagung tuu
biarkan ia pekat
dan ikut nk kuah byk kee takk
dah siapp..
boleh laa mkn dgn nasi panas2
tapii..
jgan terkejut
klu lauk dia abis dulu
dari nasik ekk..
;)

Tiada ulasan: