Ahad, 2 Februari 2014

Red velvet kuuu laaagiii.....tgk gamboo jee laaa ekk..bolehhh...!! ngeeee...


Assalamualikum wbttt...
smt mlmm..
ini cara2 buat red velvet kita lagiii..
tapii..
tggk gamboo jee laa yee..
bolehh keee..
bolehh laaa..bolehh laaa..
boooooolee laaaa..
kat bawah tu ada resepi diaa..
tggk eaaa..
hihihihihihi...
mcmm laa ada yg nk tggkk
dn amek thu punn..
tak kisahh laa.
i ni pemurahhh..
nk sharee segalaa..
sbb i tak nkk nanti ilmu red velvet nii
jadi ulooo sawaaa yg beesooo
lagi berbesaaaa..nk patuk2..belit2..
dan telann i di alam barzahh nanti..
ustaz ckp cm tuu..
klu ada ilmuu
jgn lokekkk..
kn kn kn...
lagi pun klu ada yg buatt
dan mknn..
tuk famili diaa
i dpt pahala percumaa gakk..
Insya Allah 
Aaminn..
got ya bebbb..!!















Bahan A - Satukan dlm satu bekas dan ketepikan
240 ml susu cair/susu sejat
2 sudu teh cuka
4 sudu teh pewarna merah

Bahan B - Ayak semua bahan dan di ayak
250gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh baking powder

Bahan C
150 gm mentega
280 gm gula castor
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur gred C

Bahan D
2 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat

Cara-cara
  1. Panaskan oven lebih kurang 15 minit pada suhu 160C
  2. Pukul mentega, gula castor dan esen vanilla hingga kembang
  3. masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang
  4. masukan Bahan A dan Bahan B secara berselang seli. Pukul hingga sebati semua bahan.
  5. Dalam bekas lain masukkan Bahan D dan tunggu bunyi berdesing hilang ( dalam 1 saat) dan masukan Bahan D ni ke dalam adunan tadi dan pukul hingga sebati.
  6. Masukan adunan tadi dalam loyang yang telah dileser dengan mentega.  guna loyang 4segi 7inci. 
  7. Bakar dalam suhu 160C. Guna api atas bawah  dn kipass..dalam 3o minit atau sehingga kek masak.
  8. kek dh sejuk baru lehh simbah topping diaa..
  9. klu nak tengah2 kek ada letak cream cheese tuu..boleh bakar kek pada dua tpt (loynag) dgn ukuran cedokkan tiap loyang tu mesti sama bykk..kang dah sejukk..kuarkan semua kek tuu..dan letak cream cheese kat atas kek..pastuu..lapikkan dgn kek lagi satu..pastuu..atas diaa curah lagi cheese cream tuu..dan tabur2kan habuk2 kek red velvet tuu..:D.. 

Resepi topping Kek Red Velvet

Bahan-bahan
300 ml non diary whipping cream
250 gm cream chesee
1/2 - 1 cawan gula icing yang telah di ayak- ikut tekak masing2 la.

Cara-cara
  1. Pukul non diary whipping cream hingga kental. Agak2 bila nak terbalikan dia xtumpah. Jgn over pukul nanti dia jadi cair.
  2. Dalam bekas lain pukul cream chesee hingga kembang. Masukan mentega, pukul lagi hingga kembang. Masukan gula icing, pukul lagi hingga adunan jadi putih (tapi tak adalah putih sgt dan xada lah kuning sangat
  3. Satukan non diary whipping cream dan adunan cream chesee.Pukul dengan kelajuan pelahan hingga sebati dan boleh di sapu atas kek.

Tiada ulasan: