Jumaat, 20 Februari 2015

yg nii....tuk mkn tgh hari..urap peyooot dan masak lemak cili padi ayam untuk kuuu......

Assalamualaikum wbt..
Smt tgh hari..
yg ni nk share gamboo 
buat urap perut pulakk..
saja jeeee..
nk penuhkan blog..
klu takkk...
blog tak der menda ni isi..
:D
 ini pokok cekoh..
kena guna pucuk cekoh
dan isi cekoh jugak sikittt..
sbb..
bau diaa..
mmg
cekoh..
:D

 cekohnye ini laa..kang cuci..tanah2 tuu..
akar2 tu boleh gak digunakan..
tuk tumbuk2..
amek aroma diaa tuu..
aroma dia tu menyelerakan..
hehheh..

 Belacan di bako..

 Perut lembu..
yg taleh dibersihkan..
pastu direndam dgn cuka mkn sikit..selama setengah jam..
pastu..rebus hingga empuk..(agak2) jee..
supaya dia tak koreeehh..bila nk mkn..
kluuu..takk..
kang mcm kunyah seliperr jee..tak lunai2..
penat nk kunyahh kangg..
:D
 bahan tumbuk ni..terdiri
dari..halia..bawang putih..bawang kecil..halia..kunyit..kecoh..
sebtang serai..udang kering..lada cili..
garam dan gula sikit..
tumbuk hingga luncai cm nii..

 ini daun/pucuk cekoh dgn daun kunyit..dan daun limau purut..(buang tulang keras tengah2 daun limau purut tuu)
ini mayang cm nii..tuk campur kat urap nanti laa
tuk bau2 diaa..
 
 kelapa parut putih jee..
pakai sikit jee..
tak byk punn..
agak2 jee..
:D
 bahan tumbuk dicampurkan kedalam kelapa parut tadi..
pastu di sagai kn dlm kuali  atas dapurr..campurkan perut tadii tuu..
dann..sangai hingga rataaa..
:D
 

dah taraaa...
siap dahh..dah boleh nk makn dahh..
nyum nyum nyumm..nyumm...

 Yang nii...hehehheheeh..
aden nak buat lemak cili padi..
dlm lesung ni....
adaaaa..
lad cili dlm 5 biji..belacan..bawang putih..bawang kecil..kunyitt..dan serbuk kunyit gakk..sikit je letak..
halia semua ditumbuk hingga lumat dan pecah2 jee..
janji..
lumat..
 
 kemudian..tumiskan dia..
pastu ..masukan ayam..
tunggu dia mesra..
pastu letak sekeping asam keping..
letak serai ketuk satu..
letak daun kunyit sikit..
daun kuyit yg di carik dgn tangan jee..
letak garam sikit..
letak kuib noor ayam..
letak air..tunggu hingga dia mendidih..
dan ayam dah masak..
boleh laa letakan santan pekat..
bila masuk santan..kena kecil kan api..
dan sentiasa godah..sbbb
sbb,,
takut dia pecah lemak pulak..
ngee...


 


hihihi..
ini laa masak lomak cilik padi adenn..
w/pun tak der laa..lomak sgt npk diaa..
sbb..
aden bukn org nogorii..
eden..
org johor jee..
aden..
sbenarnye tak reti masak punn..
aden
cuma nk mencuba..
masak sendiri..
dnnnnn...
 mkn punn
sendiri...
ngeee...
kn besttt..dan syokkk
 dpt mkn masakan
dan hasil koreh tgn sendiri..
bioo punn tak sedapp..
dan tak seindah mana..
tapii..
heyy..sy nk mkn laa...
soo buat je laa..
ngeee..
:D
 
 

Tiada ulasan: