Sabtu, 30 November 2013

Cheese megecheeesee niteee... hehehehe...

Assalamualaikumm wbtt...
ni pulakk..
aktiviti mlm jumaat aritu jugakk..
hrmm..
kan dh ckpp..
klu hanggin rajinn
dtg
menerepaa..
mmg tak henti2 buat kekk laa..
apa2 laa..
mcm tak reti nk stopp
tapii..
bilaa hanginn..
kemalasan melandaa..
jgn harapp laaarr..
apa2 punn ..
xderr..
itu laa
syaa..
:#
mlmm jumaat tuu..
terasa nk buat kuih2an 
yg guna cheesee..
heheheh..
gebuss jee cheese cream dia kn ekk
:)
campurkn semuaa
bahan tuk buat cream cheese tuu
dlm blender nii..
senang knn..
;)


sebenarnyaa..
kek red velved nii dh buat awal sehari
soo..
just cut cake tuu..
pastu letak cream cheese kat tengah diaa..
pastuu
alas lagi dgn kek tuu jugakk sekali lagi..
dan atas diaa
simbah lagi dgn cream cheese tu laa
pastuu..
tabur2kan
sikit2 kek red velved tuu
atas diaa cm gamboo ni..
:)

resepi red velvet..
Bahan A - Satukan dlm satu bekas dan ketepikan
240 ml susu cair/susu sejat
2 sudu teh cuka
4 sudu teh pewarna merah

Bahan B - Ayak semua bahan dan di ayak
250gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh baking powder

Bahan C
150 gm mentega
280 gm gula castor
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur gred C

Bahan D
2 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat

Cara-cara
  1. Panaskan oven lebih kurang 15 minit pada suhu 160C
  2. Pukul mentega, gula castor dan esen vanilla hingga kembang
  3. masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang
  4. masukan Bahan A dan Bahan B secara berselang seli. Pukul hingga sebati semua bahan.
  5. Dalam bekas lain masukkan Bahan D dan tunggu bunyi berdesing hilang ( dalam 1 saat) dan masukan Bahan D ni ke dalam adunan tadi dan pukul hingga sebati.
  6. Masukan adunan tadi dalam loyang yang telah dileser dengan mentega.  guna loyang 4segi 7inci. 
  7. Bakar dalam suhu 160C. Guna api atas bawah  dn kipass..dalam 3o minit atau sehingga kek masak.
  8. kek dh sejuk baru lehh simbah topping diaa..
  9. klu nak tengah2 kek ada letak cream cheese tuu..boleh bakar kek pada dua tpt (loynag) dgn ukuran cedokkan tiap loyang tu mesti sama bykk..kang dah sejukk..kuarkan semua kek tuu..dan letak cream cheese kat atas kek..pastuu..lapikkan dgn kek lagi satu..pastuu..atas diaa curah lagi cheese cream tuu..dan tabur2kan habuk2 kek red velvet tuu..:D.. 

Resepi topping Kek Red Velvet

Bahan-bahan
300 ml non diary whipping cream
250 gm cream chesee
1/2 - 1 cawan gula icing yang telah di ayak- ikut tekak masing2 la.

Cara-cara
  1. Pukul non diary whipping cream hingga kental. 
  2. Agak2 bila nak terbalikan dia xtumpah. Jgn over pukul nanti dia jadi cair.
  3. Dalam bekas lain pukul cream chesee hingga kembang. 
  4. Masukan mentega, pukul lagi hingga kembang. 
  5. Masukan gula icing, pukul lagi hingga adunan jadi putih (tapi tak adalah putih sgt dan xada lah kuning sangat
  6. Satukan non diary whipping cream dan adunan cream chesee.Pukul dengan kelajuan pelahan hingga sebati dan boleh di sapu atas kek.
shyeentikk kn ekk
bekas diaa..
luv..luvv ..luvvv..
hihihi..
sbb sy mmg sukee
bentuk luvv..
ntahhh laa
justt sukee jee..
:D
hihiihihi
sbb..sbb
dah terlanjurr buat cream cheesee
nii..
buat terus jee
thramitsu..
tapi..
cuma gunaa
finger ladyy jeee..
buat perasaa miloo
dan kopi..
dan lapik kn ngan 
blue berry feeling jugakk
sgt syeedapp..
Allahu Akbar..
:)


Subhanallahh..
rasa diaa..
pergghhh...
tersangat2 shyeedappp..
percaya laaa..
Alhamdulillahh..
terima kasih Allah..
i luv mee..
:)
 




Tiada ulasan: