Ahad, 8 Disember 2013

cooking2 mengcooking2..8 dec 2013 ahad ..

Assalamualaikum wbtt..
lagii..
nk tyg knn..
sajaeee jeee..
dah blog akuu..
suke hati aku laa knn..
dah aku sukee mknn
soo ..
kena laa masakk..
bukan ada bibik yg nk tolongg masakan tuk aku punn
..lain laa org kayoo..
jentik jarii jee..semua mknan dtg terhidang dpn matooo..
dah aku malas nk kuar umahh
klu coooti2..
duduk rumahh..perut lapaq ..
kena laa mknn..
kena laa masakk..
w/pun malass ..knn..
kann speechless knnn..
a'ahhh...
lada keringg..lengkuas..halia..
bawnag putih dan bawang besooo
:D
 daun kunyitt..
daun limau purut
lengkuas lagii..
:D

tuk di blendkann
:)
;D
Bahan-Bahan:

  • ‎300 gm hati lembu (dihiris nipis) ‎
  • 1/2 cawan cili kisar‎ ‎
  • 2 sudu besar kerisik‎ ‎
  • 1 cawan santan pekat‎ ‎
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus) 
Bahan Di Kisar:‎ ‎
  • 7 ulas/siung bawang merah‎ ‎
  • 3 ulas/siung bawang putih‎ ‎
  • 2 batang serai (dititik/diketuk)‎ ‎
  • 2 sm lengkuas‎ 
Cara Membuat:
  1. ‎Lumur/adukkan hati dengan garam dan kunyit. Goreng separuh garing. Ketepikan.‎ ‎
  2. Masukkan semua bahan kisar, santan dan cili ke dalam kuali.
  3. Masak sambil dikacau ‎hingga mendidih dan pecah minyak. ‎ ‎
  4. Masukkan hati, garam, gula dan kerisik. Kacau hingga rendang pekat.
  5. Taburkan daun ‎kunyit dan tutup api.‎
  6. Sedia untuk di hidangkan

taraaaaa..
boleh laa
nk mkn ngan nasi jagung tuu knn..
Bismillahhh..
:)

Tiada ulasan: