Ahad, 8 Disember 2013

main cooking2 lagii...ahad 8 dec 2013

Assalamualaikum wbtt...
arini..masak satu lauk jee..
ntahh..
mungkun sbb malass..atau letihh..
atau dh kering idea nk masak hapee dahh..
ayamm..ikn sotong..
ada dlm peti tuu..
tapii..
malasss..!!
yerr ..sy malassszzz...
terus terang jee..
M A L A S..
:P
sbb nk masak nasik jagungg..
kenalaa guna minyak jagung..
halia..daun pandann..
dn sayur campur ini..
dannnnnn..
jgn lupaaa nii..
kuib ayam knor/maggi
:D

Bahan-Bahan

                                         Beras(basmathi lg sedap) ikut banyak mane nk masak.
  • Bawang besar dihiris
  • Bawang putih dihiris
  • Galia dihiris
  • Serai dititik
  • Daun pandan
  • Isi jagung* 1-2 biji dileraikan-fresh lg sedap..manis(jagung da siap frozen pun bole)
  • Susu cair
  • Rempah tumis
  • Daun ketumbar@sup
  • Bawang goreng(hiasan)
  • Sedikit pewarna kuning(jika suka)



cara2nyeee

  • 1. Panaskan minyak sapi dalam 3 sudu dan minyak masak secukupnye
  • 2. Tumiskan bahan hiris+rempah tumis+serai+daun pandan hingga wangi…(didalam kuali)
  • 3. Masuk beras yang telah dicuci dan ditoskan…Gorengkan selama 5 minit atau sehingga sebati/mesra.
  • 4. Masukkan beras yang telah digoreng kedalam rice cooker.
  • 5. Masukkan susu cair+jagung+daun ketumbar@sup yg dihiris kasar +garam+air secukupnye ikut sukatan beras
  • 6. Masak seperti biasa.
  • 7. Apabila nasi dah kering masukkan beberapa titis pewarna kuning..dan kismis serta gajus(digoreng dahulu)
  • 8. Biarkan seketika dan apabila hendak dihidangkan barulah digaul mesra nasi
  • 9. Boleh ditaburkan dengan daun sup dan bawang goreng.
  • 10. Sedia dihidang. Selamat mencuba 
  • :)

Tiada ulasan: