Assalamualikum wbtt..
arini ini hari sabtuu..
sooo..
tak kemana2..mcm biasa2 laa
masa niilaaa
nk try segala2 resepii
yg kita rasa teringginnn sgt2 ..
teringinnn sgt2 nk masak sendiri
dan
mkn sendirik jugakk..
;)
mulo2..eii jangg
kitoo..kunyitt kan ikann..
ini ..ikan siakapp senohongg..
mak yg bersihkan diaa..
kita photong2 kan ajee..
kerat2 cm nii.
tak nk sekor2 gorengg..
sbb..nanti membazirr..
dalm umahh nii..kanak2 ramaii..
kang dia kais2 jeee..tak abis mknn
dah membazirr knn..
sooo kita kasi photongg jee.
senangg..
:D
hihihh.
terhanguss pulakkk..
tapii..tak apee laaa..
mmg dh lamaaa nk mkn ikan goreng garing2 cm nii
knn..
speechless knn ekk..
hrm ermmm..
;D
tomatoo..lada baglaa merah..hijau..kuning
dan nenas dlm tin yg dah pohotong2 gakk
belah sana tuu..haliaa..hiriss dan bawang putih
hiris gakk..
bawang besoo pohotong dadu2 kan ajee..
:D
hihih..
segala2 jenis soss nk gunaa
dan ..
yg dalm cawan ukoo tuu..
adalahh air dari nenas dlm tin tuu..
nk guna gakk..
jgn membazirr..
semua pakai..
cumaa tin dia jee xnk guna dahh..
air tepung jaggung
kita gunakan air jus nenas tadi tuu jee
:D
pastuu panaskan kuali
letak minyak mknn
pastuu..
tumiskan laa bahan2 tu
semuaa..
Bahan-bahannya.
Untuk Ikan:
2 ekor ikan siakap
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knoor
Minyak untuk menggoreng ikan
Untuk Kuah:
2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
Untuk Ikan:
2 ekor ikan siakap
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knoor
Minyak untuk menggoreng ikan
Untuk Kuah:
2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
Kiub nanas - Kak Noor beli yang siap ditinkan; kiub nanas dalam jus nanas jenama Ayam Brand (Snacky Nanas) - 280 gm
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Kiub nanas - Kak Noor beli yang siap ditinkan; kiub nanas dalam jus nanas jenama Ayam Brand (Snacky Nanas) - 280 gm
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Daun sup/daun bawang untuk hiasan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
2. Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai, dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6. Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup/daun bawang.
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
2. Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai, dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6. Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup/daun bawang.
ini kuahh /sos dan ikan dh masukkan sekali dlm tuu
sepatutnyaa..
ikan masuk pinggan jee
pastu..
sos tuu
curah atas diaa..dan deco laa
shnyentik2..
:D
tapii..
sbb..kat umahh nii
org dh p jemputan kawinn
tak der org nk mkn pulakk
soo
masukn terus ikan
dlm sos 2 rasa tuuu..
senang knn..
;)
2nd menu..
ini sotongg..
nak buatt..
sotong black pepper..
sotong nii..di sagai atas kuali jee
nk baung air2 dia..letak halia..dan asam keping..
tuk hilangkan hanyir diaa..
tumis bahan2 sama spt buat
daging black pepper tuu laa..
resepi
diaa..sama jeee..
;)
hihihihii..
simplee jee knn..
senangg jee
Alhamdulillahh..
syukurr..
dpt gak mkn apa yg kita rasa nk masak sendiri inii..
dannn
mkn punn sendiri2 jee..
Alhamdulillahh..
terima kasih Allah SWT
:)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan