Sabtu, 7 Disember 2013

my serapan yg cooking3 jugakkk..sabtuu 7/12/13..:D

Assalamualikum wbtt..
pagi tadii..
teringginnnn sgt2 nk mkan sup mushroom..
nakkkk sgtt mknn..
soo tggk dlm peti..
bahan2 adaa..
wahhhh..
ini sudah bagusss..
bolehh buatt laa knn..
jomm kite tryy naa..
;)
 hihihihi..
adaa punnn knn ekk..
:D
mushroom..
beli kat econsave 
arituu..
:D
 adehh...
silaa abaikan
nikon cover len tuu ekk..
dan yg pakaii cumaa nii jee..
bawang yg akan di potong daduu..
bawang putih yg di cincang2
dan butter/magerin..
cm senang jeee...cmm bestt jeee..
:D
bersihkan mushroom tuu
pastu cincang2 knn..
kita cincang2 jee
jangg..
:D
ehh..!! lupa pulakk
ada guna fresh milk jugakk..
hehehehehe..
:D
jadiiiiiii..
susu segar tuu..dlm setengah cawan..
kuib ayamm jugakk
dan tepung jugak..
cuma gamboo tepungg
x ambil kott..
kang cer cek folder ada takk
gamboo 
tepungg..dan gamboo sebuk lada hitamm gakk..
:/
 hihihi..tumis2 semua bahan dia
sampai jadi cm nii.
...
:D
bila supp dah sejukk
dan bolehh
blenddkn diaa..
sampai tak npk dah
benda2 cincang2 tu
semuaa..
:)
dah blendkn diaa..
akan jadi cm neehh laa..
heheh..
tuk cantikan atas diaa tuhh
bolehh laa taburr kn
dgnnn..
serbukk oreganoooo..
dann
serbuk 
spaghetti Bolognese tuu..
ala2 itali laa pulakk
meeoumoor...
amoorr..
purkey..purkeyy..
intestioo ya moorrr...
hik hik hik hik...
ape2 ajee laa sily soundd kita tuu knn...
;)
lawan sup nii..
dgn garlic bread..
tapiii..
sbbb...
sy tak pandai atau erti kata lainn..
malass..
soooo..
sy beli jee roti pranciss nii..
heheheh..
pas potong2 roti tuu..
sapukan dgn butter kee..
atau magerin..
dan taburkan jugak ngan..
serbukk oreganoooo..
dann
serbuk 
spaghetti Bolognese..
tukk..
amek2 bauuu..
:D
 BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOUP :-)
250 g cendawan butang jenis segar 
800 ml air
250 ml susu sejat IDEAL
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, didadu kasar
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 1/2 camca besar mentega
1 1/2 camca besar tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
serbukk oreganoooo..
dann
serbuk 
spaghetti Bolognese..
(untuk hiasa)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cendawan dibasuh, lap kering dengan kitchen towel bersih. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan.
  2. Dalam non-stick wok (kalau tak de, belasah guna kuali biasa...) panaskan mentega, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja. Masukkan tepung dan kacau rata2. Gunakan api kecil.
  3. Tuang air dan susu cair, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat. Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula.
  4. Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada hitam dan kacau rata. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam...(mat tak letak garam sebab kiub ayam tadi dah terasa garamnya). Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam serta garlic bread tadi......
 dannn...
taraaaaa...
Alhamdulillahhh..
mmg mablesss...
slurrpppp..
boleh mkn byk mana nkk
tak yahh fikiq byk mana kena bayoo 
dan gov. tax dann service charge lagii..
 knn ekk..
klu nk kiraa gov. tax ngan service charge tuuu
dah boleh dh dpt sebelangaaa supp nii siap dgn roti dia teruss..
heheheeh..
eeiii..jahat nyee akuu.
cm batu apii jee..
mentang2 dah bolehh buatt..
duluu..tak pandaii
kat pizza hutt jugakk laa terjonggok
tunggu supp siapp knn..
sapeeee laa tuhhh...
hik hik hik hik hikkkk...
sapeee lagii..
diri aku sendirikk laaa..
takan nk salah kan org lainn..
kan kan kann...
 :D

Tiada ulasan: